subota, 7. veljače 2015.

BLEDSKE KREMŠNITE

Sastojci

  • Za 35 kremšnita veličine 7x7x7 cm

  •  1 doza domaćeg lisnatog tijesta
  •  8 jaja
  •  20 dag šećera
  •  30 dag brašna
  •  5 dag škrobnog brašna
  •  1 limun
  •  2 paketića vanilin šećera
  •  1 žlica ruma
  •  2 l mlijeka
  •  7 dl vrhnja za šlag
  •  7 dag šećera u prahu
  •  za posipanje šećer u prahu


Priprema


Težina: Složeno


Količina je predviđena za najveći kalup kojeg najčešće dobijete pri kupnji pećnice. U tom kalupu, prema receptu i originalnoj veličini kremšnite od 7x7 cm, možete dobiti 35 komada kremšnita. U tu svrhu možete koristiti lisnato tijesto predviđeno upravo za ovaj recept.
Ako želite manje kolača, recept jednostavno prilagodite željenoj količini.

  1. 2 komada lisnatog tijesta (svakog posebno) razvaljajte na sasvim malo pobrašnjenoj radnoj površini na veličinu kalupa. Imajte na umu da će se tijesto u toku pečenja malo skupiti, pa sa svake strane ostavite 1 cm više tijesta. Krajeve obrežite nožem, pa pomoću valjka tijesto pažljivo premjestite na naopako okrenut kalup premazan s malo maslaca. Nabockajte viljuškom i pecite 15-tak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C. Jedan komad pečenog, još mlakog tijesta izrežite vrlo oštrim nožem, da ne puca, u kvadrate veličine 7x7 cm. Spremite do dalje upotrebe. 
  2.  Od ukupne količine mlijeka odvojite 2 dl, a ostatak stavite kuhati. Stavite kuhati i vodu u širu posudu za vodenu kupelj za kremu.
  3.  Žutanjke tucite u dubljoj metalnoj posudi, sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte naribanu limunovu koricu i sok, te žlicu ruma. Postupno dodajte brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i mlijeko koje ste izdvojili. Miješajte mikserom da se ne stvaraju grudice.
  4.  U dobro umućenu jajčanu masu polako ulijevajte kipuće mlijeko miješajući cijelo vrijeme. Posudu zatim stavite na vodenu kupelj i kuhajte miješajući lopaticom sa dna dok krema prilično ne zgusne (dok za lopaticom ne ostane trag). Zatim maknite posudu s vodene kupelji.
  5.  Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Lopaticom ga polako i pažljivo umiješajte u vruću jajčanu kremu. Pazite da krema bude dobro izmiješana pri dnu posude. Važno je da ovaj dio postupka radite lopaticom, polako da se snijeg što više očuva kako bi u konačnici krema izgledala prozračno, mjehurićasto! Izmiješanu kremu pustite 15-20 minuta da se malo prohladi i učvrsti. 
  6.  U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite cijeli pečeni list. Na njega pretresite još toplu kremu i površinu malo poravnajte lopaticom. Ostavite zatim da se sasvim ohladi.
  7.  Vrhnje za šlag ulupajte sa šećerom u prahu u šlag. Neka ne bude previše čvrst. Gotov šlag premažite u debelom sloju preko ohlađene jajčane kreme. Preko poravnatog šlaga poslažite unaprijed izrezane kvadratiće lisnatog tijesta, pa sve obilato pospite šećerom u prahu.
  8.  Prema originalu, visina kremšnite treba biti 7 cm, tako da pri rezanju dobijete kocku 7x7x7. U samoj kremšniti kreme i šlaga treba biti podjednako u slojevima od oko 3,5 cm svakoga. Upravo to ovu kremšnitu prozračne, mjehurićaste kreme čini tako posebnom!


Posluživanje

Uz ovu kremšnitu odlično će pasati šalica vrućeg čaja zimi, ili ledenog voćnog čaja u toplom dijelu godine.

  Izvor:(coolinarika.com) 

0 komentari:

Objavi komentar